Drie waardevolle tips om in je achterhoofd te houden bij de opvoeding van je hoogbegaafde kind

Hierbij deel ik graag mijn meest drie waardevolste tips met jou. Voor mij had het enorm geholpen als iemand ze destijds met mij gedeeld had toen ik te horen kreeg dat onze dochter hoogbegaafd was. Het heeft enige tijd geduurd voor ik voldoende vertrouwen in mezelf had, dat ik haar op de juiste manier kon begeleiden. En met deze tips wil ik jou het vertrouwen geven dat ook jij dat ook kunt.

 

Tip 1: Maak het niet te groot, maar ook zeker niet te klein

Maak het niet te groot. Ja, je kind is hoogbegaafd. Ja, hij of zij heeft potentie. Maar verwacht niet automatisch een president. Leg de lat vooral niet te hoog. Laat ze kind zijn. Het is geen vanzelfsprekendheid dat je kind later rijk en gelukkig wordt. Het heeft jou als ouder nodig bij het vallen en weer opstaan. 

Maar maak het ook niet te klein. Onderschat de impact van hoogbegaafdheid niet. Op het gebied van school, op het gebied van opvoeden, op hoe ze zich voelen en op hoe ze met anderen omgaan. Het brein van je kind werkt anders dan van menig leeftijdsgenootjes. Maar ook anders dan dat van de juf en misschien wel anders dan het brein van jou of van je partner. Dat zorgt ervoor dat ze vaak niet begrepen worden, ondanks  dat school zo goed mogelijk een aanbod doet om aan te sluiten bij dat brein. Maar vergelijk het als volgt. Dat je als Chinees tussen een groep Japanners zit. Aan de buitenkant lijken ze (in onze ogen) op elkaar. Maar ze spreken een andere taal. En als jij de enige bent die die taal spreekt, wordt het lastig communiceren. Wat er vaak gebeurt is dat je je gaat aanpassen om maar niet op te vallen.
Jij als ouder mag leren een tolk te spelen voor jouw kind en zijn of haar omgeving. 

Tip 2: Geen enkel kind is hetzelfde, ook geen hoogbegaafd kind

 

Waarschijnlijk heb jij je als betrokken ouder al ingelezen en misschien ben je een beetje geschrokken van de problemen waar hoogbegaafde kinderen tegenaan kúnnen lopen. Maar realiseer je dat elk kind anders is. Niet alles wat je leest is van toepassing op je kind. En je zult er zeker tegenaanlopen dat je kind dingen doet die niet in de theorieboeken staan. Zie dus niet alleen de hoogbegaafdheid, maar probeer te achterhalen wat de oorzaak is van gedrag (soms zijn het gewoon hormonen). Hoogbegaafdheid is geen excuus om geen huiswerk te hoeven maken. Maar mogelijk past het huiswerk niet bij het niveau van je kind. Ook jouw kind heeft uitdaging en kaders nodig. Blijf dus kijken naar je kind en blijf jezelf afvragen wat jij als ouder moet bieden.

 

Tip 3: Jij en je kind zijn twee verschillende individuen 

Als je er tijdens dit proces achter komt dat je wel heel veel van jezelf herkent in je hoogbegaafde kind, waak er dan voor dat je dit gaat projecteren op je kind. Je kan niet voorkomen dat je kind tegen dezelfde dingen aanloopt als waar jij destijds tegenaan liep, maar je kan er wel alert op zijn en er op voorhand over nadenken wat jij nodig hebt om er voor je kind te kunnen zijn wanneer hij of zij je nodig heeft. 
Neem de tijd om te onderzoeken welke ondersteuning je kind nodig heeft, maar neem ook zeker de tijd om te onderzoeken wat jij als ouder nodig hebt.