Jij ziet de struggles van je hoogbegaafde kind. 's Avonds in bed voer je diepe gesprekken, gedurende de dag zie je je kind worstelen met emoties en aansluiting vinden met leeftijdsgenootjes gaat niet vanzelf. Als moeder wil je niets liever dan je kind begrijpen en helpen.  

Herken je dit?

 

Jouw vierjarig kindje gaat naar school. Waar hij of zij er eerst veel zin in had, merk je dat het toch niet zo lekker loopt. Een paar jaar, vele gesprekken, een vermoeden en misschien een onderzoek verder, zijn er sterke aanwijzingen. Je kind is hoogbegaafd. Na een jarenlange zoektocht om haar beter te begrijpen, ben je in eerste instantie blij dat dit uit het onderzoek is gekomen. Echter merk je dat ze nog steeds tegen grenzen aanloopt en jij intussen ook. Als moeder wil je niets liever dan dat je kind gelukkig is. Maar je voelt je onzeker over de opvoeding

 

Je wilt er alles aan doen om je kind goed te begeleiden. Dus zoek je het hele internet af naar tips om er op de juiste manier mee om te gaan. Maar als je verschillende artikelen en boeken bekeken hebt, voel je je moedeloos. Had je in eerste instantie gedacht dat je kind een voorsprong had ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Nu lees je ook over de problemen waar ze tegenaan kunnen lopen. Je weet nu helemaal niet meer waar je goed aan doet

 

Je merkt dat je het moeilijk vindt om het woord hoogbegaafdheid te gebruiken naar je kind, de school, familie en vrienden. Je bent bang dat mensen je arrogant vinden en schaamt je bijna om het te zeggen. Hoogbegaafdheid schept toch een bepaalde verwachting, terwijl je dochter school helemaal niet leuk vindt en al helemaal geen hoge cijfers haalt. Toch heb je wel de behoefte om het te delen, omdat de opvoeding best veel van je vraagt en je wel wat hulp zou kunnen gebruiken. Je hebt alleen het idee dat mensen dit niet begrijpen, want je kind is toch juist zo slim. Je weet niet goed hoe je dit bespreekbaar moet maken.

 

Op school helpt het dat het onderzoek er ligt. Je dochter mag nu naar de plusklas en sommige opdrachten overslaan. Dit geeft wel iets van rust en uitdaging. Toch zie je dat dit onvoldoende is voor haar. Ze gaat niet “aan” op de gewone lessen en haar motivatie wordt steeds minder. Dit heeft ook invloed op de resultaten en het contact met klasgenoten. Jij maakt je zorgen, omdat ze er thuis over moppert, maar hier op school nauwelijks iets van laat zien. Je ziet je kind zich steeds meer aanpassen en vooral niet zichzelf zijn. Je vindt het lastig om dit op school aan te geven, omdat zij (de school) de experts zijn en jij voelt je de lastige, zeurderige moeder.

 

Thuis loopt het ook niet helemaal lekker. Je dochter is snel overprikkeld en boos. Ze trekt zich terug. Je vraagt je af hoe je met haar in contact blijft en hier op moet reageren. Maar je merkt ook dat je geduld soms gewoon op is en dat je graag zou willen dat het allemaal wat makkelijker was.

Hoe zou het voor je zijn...

  • Als je niet meer aan jezelf hoeft te twijfelen of je wel in staat bent tot het opvoeden van een hoogbegaafd kind.
  • Als je mag stoppen met uren te zoeken naar informatie over hoogbegaafdheid waarvan je je afvraagt of dit écht allemaal over jouw kind gaat, maar aandacht mag geven aan de mooie, wonderlijke eigenschappen van je kind.
  • Als je hardop kunt uitspreken naar anderen dat je kind hoogbegaafd is en dat dat helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt. (En dat je hardop trots durft te zijn, zonder het idee te hebben dat je aan het opscheppen bent)
  • Als je kan overleggen met school en kunt aangeven waar de behoeftes van je kind liggen.
  • Als je beter begrijpt wat er onder het gedrag van je kind zit en hier dus ook bewuster op kunt reageren, zonder je eigen grenzen uit het oog te verliezen.

Dat is mogelijk als:

Je gebruik maakt van mijn traject “Een hoogbegaafd kind, ben de moeder die nodig is”.

Dit traject bestaat uit vijf individuele sessies van een uur waarin je jou en je kind in kaart gaat brengen. En dan bedoelen we ook alle talenten en zorgen die jij als moeder ziet. We kijken naar gedrag en welke hulpvraag daar onder kan liggen. En samen gaan we op zoek naar hoe we bestaanszin terug kunnen brengen in het leven van je kind.

  • Tijdens dit traject is er ruimte voor een stukje kennis, maar altijd gekoppeld aan jouw kind en in de taal van jouw kind en altijd vanuit mogelijkheden in plaats van beperkingen.
  • Besteden we veel aandacht aan hoe het voor jou is om moeder te zijn van een hoogbegaafd kind. 
  • Ontvang je duidelijk beeldmateriaal rondom hoogbegaafdheid wat je kunt delen met derden.
  • Ontvang je tips van boeken en materialen welke je thuis in kunt zetten.
  • Zijn er gedurende het jaar een aantal momenten om samen te komen met andere deelnemers van het traject.

Wat levert dit traject je op?

Aan het einde van dit traject "

  • Weet jij van jezelf dat je er alles aan doet wat binnen jouw vermogen ligt om een goede moeder te zijn.
    En zelfs als het een keertje minder gaat, voelt dit niet als falen, maar ben jij een voorbeeld voor je kind door te laten zien dat dit hoort bij het leerproces met vallen en opstaan en dat het ongelofelijk belangrijk is om dat proces aan te gaan. (Geruststelling: Je kinderen leren meer van een moeder die het probeert en waar het mis gaat, dan van een perfecte moeder. Het gaat erom hoe je er mee om gaat)
  • Durf jij voor je kind te gaan staan in plaats van het kleiner te maken.
    Als je kind een getalenteerde voetballer was geweest, was je hier ook trots op geweest en bespaarde je kosten nog moeite voor de trainingen en nodigde je ook vrienden en familie uit om naar de wedstrijden te komen kijken. Dus dat mag nu ook. Maar met talent alleen kom je er niet alleen. Een kind dat topsporter wordt, wordt alleen maar beter als hij grenzen durft te verleggen en dit gaat met bloed, zweet en tranen. Je kind verdient hier jouw steun in. En jij verdient steun van je omgeving.
  • Ga je de talenten van je kind weer zien en kun je dit bespreekbaar maken met school.
    Jouw kind is niet specialer dan andere kinderen, maar hij of zij heeft wel andere behoéftes dan andere kinderen. Dat wist je al, daar handelde je al naar en nu durf jij als ouder nog meer op te komen voor de behoeftes van je kind.
  • Reageer je anders op het gedrag van je kind.
    Gedrag heeft meestal een oorzaak. Jij durft op zoek te gaan naar de oorzaak achter gedrag. Hierdoor leer je je kind dat je hem of haar niet veroordeelt, maar dat het mag zijn zoals hij of zij is en dat is voor elk kind een ontzettend belangrijke les. We leven in een maatschappij waarin het lastig is om van de norm af te wijken, maar als je de hoogbegaafdheid durft te omarmen in plaats van te zien als iets waar je kind mee om moet leren gaan, dan mag je kind groeien in plaats van zich altijd aanpassen.
  • Kun je makkelijker accepteren dat je kind hoogbegaafd is, omdat je je ook bewust bent van de kansen die het met zich meebrengt.
    Als je iets weet, dan kun je het niet “niet” weten. Dus als jij je er bewust van bent, wat een mooie eigenschappen je kind bezit, kun je hem of haar hier ook in stimuleren in plaats van het te onderdrukken.

Investering

Dit traject vraagt een investering van 399,00 euro incl. btw. 
Eventueel in twee termijnen te betalen. Dit is inclusief alle materialen.